O jogurtach przygotowywanych w domy

Mar - 20 2012 | By mont

Powszechnie wiadomo, że samodzielnie przygotowywany jogurt zaczął gościć w wielu domach. Jest to produkt zdrowy. Wdrożenie przepisu na jogurt domowy można uznać za raczej proste. Do jego przygotowania potrzebne są bakterie jogurtowe. Zawartość saszetki do przygotowania jogurtu powinno się wsypać do do mleka o temperaturze od 43 do 45 stopni w przypadku jogurtu domowego lub temperaturze pokojowej w przypadku kefiru, a następnie całość zostawiamy przez w cieple. Dzięki temu urośnie jogurt. Jak widać, przygotować jogurtu domowy można szybko – trzeba tylko poczekać nieco na to, aż bakterie przerobią mleko w jogurt. Cała trudność to w gruncie rzeczy osiągnięcie dobrej poziomu temperatury. Owe czekanie na jogurt domowy ma sens jeśli dobrze wybierzemy miejsce, gdzie będą stały bakterie. Przykładowo: miejsce przy kaloryferze.

Można zadać pytanie: czy jogurt domowy jest dobry w smaku? Wielu, których go spróbowało nie ma chęci na jogurty sklepowe. Równie smaczny jak domowy jogurt jest domowy kefir.

Prozdrowotny wpływ bakterii jest dostępny tylko dla tych którzy jogurt produkują sami, unikając spożywania mocno przetworzonych jogurtów dostępnych w sklepach. Jogurty w sklepach często nie mają żadnych bakterii probiotycznych. Dlatego wiele osób za produkcję jogurtu zabrało się we własnym domu.

You must be logged in to post a comment.